Idei pt. manageri de hotel,pensiuni si complex turistic
In mod firesc, prima intrebare care se pune este in ce conditii e loc de o piscina intr-o structura de primire turistica. In primul rand, se va tine cont de numarul de potentiali utilizatori ai bazinului.
Normele spun …ca un om are nevoie de 2 m² de suprafata a apei. Socotelile topografice nu se opresc aici, se recomanda ca zona destinata copiilor – unde adancimea maxima nu trebuie sa depaseasca 0,8 m – sa fie separata de zona pentru adulti fie printr-un gard despartitor, fie sa apara ca un bazin distinct.
Dimensionarea suprafetei se face in functie de numarul maxim de locuri de cazare.
Daca piscina nu este destinata doar ocupantilor hotelului, se va estima numarul de vizitatori zilnic, in varf de sezon, care se va adauga la cel al clientilor hotelului, iar de aici se vor efectua calculele corespunzatoare.
Nu in ultimul rand, un element esential de care trebuie sa se tina cont in proiectarea piscinei este plasarea sa in aer liber sau nu. Daca pentru un bazin de interior lucrurile sunt clare, iar exploatarea sa este permanenta, pentru unul de exterior apar cateva optiuni,n zona noastra climatica o piscina in aer liber inca se foloseste circa trei luni pe an.
Cu un sistem de incalzire, care ridica pretul de achizitie cu 10%, durata de utilizare se poate cel putin dubla. Daca acelasi stabiliment este „inchis” cu un acoperis special, el va putea fi folosit si 11 luni pe an.
Costurile suplimentare care apar, cu instalatia pentru dezumidificarea spatiului acoperit, sunt cuprinse intre valoarea piscinei si dublul acesteia.” Pe langa regulile de executie a bazinului, mai sunt numeroase norme chimice si bacteriologice care vizeaza apa. In acest scop, vor fi prevazute sisteme de recirculare-filtrare a apei, sisteme ce au in componenta filtre de nisip calculate in functie de debit si de gradul de folosire a acestora.
Tot aici trebuie avuta in vedere tratarea chimica cu clor a apei, fie ca provine din reteaua curenta, fie din mare.
Cat despre momentul realizarii piscinei, constructorii spun ca investitorul trebuie sa-i contacteze inca din faza de proiectare a structurii turistice, ceea ce, printre alte avantaje, inseamna si scutirea de anumite cheltuieli ulterioare. Lucrarile pentru inceperea constructiei unei piscine, in cazul unui proiect in dezvoltare, trebuie incepute odata cu demararea lucrarilor de ansamblu, iar finisarea se va face dupa realizarea spatiului destinat plajei.